רשומות

מציג פוסטים מתאריך 2016

3 מיתוסים

תמונה
רוברט רייך, הכלכלן המפורסם, שר העבודה בממשל קלינטון ומי שנבחר בזמנו על ידי טיים כאחד מעשרת חברי הקבינט הטובים ביותר במאה ה-20 מסביר 3 מיתוסים בכלכלה-פוליטית שכדאי לכל אדם בארה"ב (ובישראל) להכיר : אם לא רוצים לראות את זה בסרט, אפשר גם לקרוא את זה בבלוג שלו . בתמצית: מנוע הצמיחה העיקרי של המשק אינם התאגידים אלא מעמד-הביניים והעניים.מדיניות של צמיחה צריכה להתמקד בהם.  הדרך להשיג שוק חופשי איננה באמצעות ממשלה חלשה. אין שוק חופשי בטבע. הממשלה היא זו שיוצרת שוק חופשי. המיקוד של הכלכלה הפוליטית איננו צריך להיות בגודל הממשלה אלא בשאלה עבור מי הממשלה עובדת. 

איך נהפוך מאומת אקזיטים לאומה יצרנית ?

ד"ר דן שרון, מפקד תלפיות הראשון, מנכ"ל משרד החינוך ומייסד רשת ברנקו וייס בראיון מטריד מאוד בדה-מארקר,  המתמקד בכורח הישראלי לשוב ולהקים חינוך טכנולוגי.  ' "אתה חושב שזה מקרה שאנחנו מתמחים באקזיטים? אין לנו תשתיות ייצור, אז אנחנו מוכרים חברות וככה הולך רעיון שלם להודו ולסין. בסין או בטייוואן ברגע שאתה מצייץ שאתה רוצה לייצר משהו — ישר מתנפלים עליך ונותנים לך את כל האפשרויות. אבל כאן אין לנו עובדים, אין בעלי מקצוע, אין מישהו שיגיד "תשכח מזה, אני פותר את הבעיה". ישראל היא מדינה שמייצאת עבודה, וזה אסון. גם מרכזי הפיתוח שייסדו כאן החברות הבינלאומיות והמתבססים על אותם כישרונות שהצלחנו לפתח, לוקחים את פירות הפיתוח לייצור במקומות אחרים. כך הם אינם משרתים כראוי את החברה והכלכלה הישראלית. לוקחים את הטוב ומותירים אותנו עם הבעיות."...  "למה הכלכלה הגרמנית פורחת? כי יש שם מגוון של היצע חינוכי לילדים, חלק לימודים אקדמיים וחלק לימודים אחרים. שם יש תארי מייסטר, אומן, מכובדים. "אומן" זה לא קצת בלוף?   אלה אנשים שמקבלים תואר אומן על ביצועים בכל מ...

עוד הונאת פונזי בסין

כמעט לפני 5 שנים כתבתי כאן בבלוג על הפרובלמטיקה של השקעה בסין נוכח ההונאות שהתגלו שם . השנים עברו, מעמד הביניים הגדל בסין הפך בעצמו למנוע כלכלי לא מבוטל, ומתברר שעכשיו אפילו הסינים צריכים להיזהר מההונאות שמסתובבות שם. ד ה-מארקר מדווח: "הונאת פונזי הגדולה בהיסטוריה מטלטלת את סין : קרוב למיליון משקיעים נפלו בפח. פלטפורמת ההלוואות ה-P2P הגדולה ביותר בסין במונחי היקף ההלוואות היא תרמית בהיקף של כמעט 8 מיליארד דולר"

שובו של גדול-מכדי-ליפול ?

דויטשה בנק עושה קולות בעייתיים, ו העולם הפיננסי כמרקחה . כתבתי את זה לפני כמעט 6 שנים ודעתי לא השתנתה מאז: יש לאסור בחקיקה את גדילתם של מוסדות פיננסים מעבר לגודל מסויים . בדיוק כמו החקיקה העוסקת במונופולים. בדיוק כמו כל חקיקה אחרת. בלעדי חקיקה כזו, במוקדם או במאוחר, התאגידים הפיננסיים יהיו כל-כך חזקים עד כי המדינות כבר לא יוכלו להציל אותם כשהם ייפלו. ואז, עם מערכת כלכלית שלמה בקריסה, נמצא עצמנו בונים כלכלה אחרת מהחורבות. זו כמובן אפשרות לגיטימית, אבל בדרך כלל, כאשר מערכת כלכלית שלמה קורסת, רווחתם של רבים מדי נפגעת, ולא אחת המשבר הכלכלי הופך למשבר מדיני ואף למלחמה. האומנם רווחתם של הבנקים עדיפה על רווחתם של בני-האדם ? האם כבר הגענו למצב שבו הבנקים הם לא רק גדולים-מכדי-ליפול אלא גם חזקים יותר ממדינות הלאום, והמצב איננו בר-תיקון ?